- Trolig den vanligste formen for stress - Stressmestre
Mann i naturen som føler på stress og ser ut over landskapet

– Trolig den vanligste formen for stress

Denne type stress kan skape kronisk misnøye og depresjon, og føre til søvnvansker.

Har du noen gang opplevd at ting ikke har blitt helt som du tenkte? Eller som du håpte eller mente det burde være?

I så fall er du ikke alene. Ifølge psykiater Bjarte Stubhaug er dette trolig den mest vanlige formen for stress som vi mennesker har i livene våre. 

Forventninger skaper stress

– Generelt sett kan vi si at forventninger skaper stress fordi forventinger alltid har en usikkerhet ved seg. Du vet ikke om det vil bli slik som du har tenkt, forklarer Stubhaug. 

Og når forventinger blir uoppfylte, så kommer naturlig nok skuffelsen. 

– Det fører ofte til negative tanker og gjør deg oppmerksom på en virkelighet du ikke har, men som du har tenkt deg, ønsket deg og drømt om. Dette skaper misnøye, som er en form for stress, sier Stubhaug. 

Les også: Nøkkelen til en god ferie med lite stress

Du kan forsterke stresset uten å vite om det

At ting ikke blir som du har tenkt, er noe mange finner naturlig å dele med venner, kolleger eller andre nære. 

– Jeg har et inntrykk av at vi i vår tid har en kommunikasjonskultur hvor det er dette, altså de negative tingene, vi formidler til hverandre. Vi snakker om det som mangler og det vi er misfornøyde med i livene våre. Dette kan føre til jamring, syting og misnøye, uten at folk ser det selv. Noe som igjen kan gjør at vi forsterker stresset ved uoppfylte forventninger, mener Stubhaug. 

I verste fall sier Stubhaug at dette kan føre til kronisk misnøye og depresjon, i tillegg til søvnvansker. 

– Går det så langt, kan det bli aktuelt å søke hjelp i form av terapi. Her kan du lære å akseptere situasjonen slik den er, i tillegg til å akseptere egne reaksjoner og se at de kanskje ikke er så nyttige. Du kan lære deg å slippe taket i dem og arbeide med å gjøre det du kan for å ha mest mulig glede og ro i livet, forklarer Stubhaug.

Les også: Søvnvansker? 6 steg til bedre søvn

Dette kan du selv gjøre med stress knyttet til uoppfylte forventninger

Om du kjenner deg igjen i det som er beskrevet i denne artikkelen, og ønsker å gjøre noe med det før det går så langt at du trenger profesjonell hjelp, har Stubhaug følgende råd. 

Han mener den beste medisinen mot stress knyttet til uoppfylte forventninger handler om å øve seg på å være til stede her og nå. Men du må være villig til å jobbe med det. 

– Dersom du klarer å se forventningene dine som noe som er «der», for å så føle på opplevelsen av å være «her», da er du på vei til å kunne gjøre noe med dette stresset. Da vil du kunne gjøre et valg: fortsette med tenkemåten, holdningen og kommunikasjonen som gjør at du er «der», eller ta et aktivt valg om å være «her» og jobbe med å godta situasjonen slik den er, sier Stubhaug. 

Skal vi ikke forvente noe?

Bør vi jobbe for å bli kvitt forventinger og forventingsstress?

– Nei, det skal vi ikke. Vi må ha mål og håpe at ting kan bli bedre. Men vi må være forberedt på at ikke alt vil bli som vi tenker og håper, og jobbe med å godta skuffelser, sier Stubhaug og legger til: 

– Vi må akseptere den ytre situasjonen, men også vår egen reaksjon. Det er naturlig at du kan bli trist, sint eller skuffet, men du må øve deg på å tåle og klare å slippe taket. Da blir det lettere å kunne justere forventningene dine. Ha som mål å kunne godta at det ikke alltid blir slik du har tenkt, men at det er godt nok likevel. 

Har du lyst å prøve konkrete øvelser som kan hjelpe deg med å tåle uoppfylte forventninger? I appen Mestre finner du øvelser som kan hjelpe deg. Her kan du også høre podkast-episode «05 Uoppfylte forventninger» som går mer i dybden på temaet. 

LAST NED APP UTFORSK NÅ

Blogg

Utforsk Mestre

Gjennom Mestre Arbeid får
du tilgang til over
50 øvelser i Mestreappen.

Snakkeboble

Øvelser

Dråpe

Mindfulness

Lyspære

Undervisning

Mikrofon

Podcast

Kart

Kunnskap