Redd for å bli utbrent? Tegnene du må se etter - Stressmestre
Person som føler seg utbrent ute i grå natur.

Redd for å bli utbrent? Tegnene du må se etter

Å være utbrent handler ikke bare om å være veldig sliten. Finn ut hvordan du kan gjenkjenne utbrenthet og hva du kan gjøre med det. 

«Utbrent» og «utbrenthet» er to ord som blir mye søkt på i Google og andre søkemotorer. Mange av oss føler oss presset på tid og har så mange punkter på gjøremålslista at vi føler vi ikke strekker til. 

Resultatet blir ofte at vi strekker strikken lenger og lenger, faktisk så langt at mange opplever både fysiske og psykiske symptomer. 

– Pasienter jeg snakker med forteller ofte at de er slitne og ikke orker mer. Noen opplever også fysiske symptomer som mageplager og søvnvansker, og psykiske plager som uro, stressfølelse, bekymring og angst, og klarer rett og slett ikke finne roen, forklarer psykiater Bjarte Stubhaug. 

3 typiske tegn på utbrenthet

Mange forbinder det å være utbrent med å være veldig sliten, men ifølge Stubhaug ligger det mer i denne diagnosen enn slitenhet. 

Enkelt forklart kan vi si at utbrenthet ofte innebærer tre elementer. 

  • Først og fremst er det følelsen av slitenhet eller utmattelse og mangel på energi.
  • Deretter mangel på engasjement og empati. Du bryr deg rett og slett ikke like mye som før. 
  • I tillegg nedvurderer du ofte deg selv og føler at du gjør en dårlig jobb.  

– I tillegg har nesten alle stressymptom som søvnvansker, muskelverk, mageplager eller irritabilitet. Det er ikke nødvendigvis slik at alle med utbrenthet har alle disse symptomene, men de fleste har både fysiske og emosjonelle plager, sier Stubhaug. 

Les også: 10 ting du kan gjøre for å redusere stress

– Utbrente får for lite restitusjon

Hva er det egentlig som skjer i kroppen vår når vi blir utbrent?

– Utbrenthet kommer av for lite hvile og restitusjon. Det kan for eksempel være at du jobber for mye, altså i antall timer eller antall oppgaver, eller at du er pålogget jobben 24/7 ved at du tenker på oppgaver du burde gjort og svarer på mail til alle døgnets tider. Det kan også komme av at du for eksempel bekymrer deg mye eller sover dårlig, forklarer Stubhaug.

Les også: Tegnene på kronisk utmattelse du må vite om

Det er mulig å bli bedre fra utbrenthet

Stubhaug er lege og psykiater, spesialist i stressmedisin og har medisinsk dr.grad om utmattelse, ME og stress. Selv er han ikke så begeistret for ordet «utbrent» og mener det ikke gir rom for optimismen om at du kan bli bedre. 

– Når pasienter sier til meg at de er utbrent bruker jeg å si at jeg ikke ser noen urne her, så da kan de ikke være utbrent. Jeg sier det selvsagt litt som en spøk, men det ligger også noe i det. For det er mulig å bli bedre fra utbrenthet, sier Stubhaug. 

Det første han bruker å gjøre når han møter en ny pasient hvor det er mistanke om utbrenthet, er å ta prøver å gjøre en vurdering. 

– Utbrenthet kan også bunne i en depresjon eller fysisk sykdom, så det er viktig å se det helhetlige bildet før vi går i gang med behandling, sier Stubhaug.  

I tillegg til å medisinere ev. sykdom, er hans råd er å starte med de fysiologiske behovene:

  • Sørge for nok, og god nok, søvn
  • Spise god og næringsrik mat
  • Få tilstrekkelig med aktivitet

– Uten balanse i kroppen er det vanskelig å komme seg ut av denne tilstanden, sier Stubhaug. 

Les også: Søvnvansker? 6 steg til bedre søvn

I neste runde bør du se på og gjøre noe med de emosjonelle og psykologiske forholdene. 

– Mange som er utbrent har også en depresjon som kan bunne i alt fra overgrep, tap, konflikter, mobbing, forhold på arbeidsplassen eller andre situasjoner eller traumer, forklarer Stubhaug.

Kan man hvile for mye som utbrent?

Et spørsmål som ofte dukker opp under behandling av utbrenthet, er hvordan man finner den rette balansen mellom aktivitet og hvile. 

Mange utbrente har stort behov for hvile. Kan det gå for langt?

– Ja, helt klart! Ingen blir bedre av bare å hvile. Det betyr ikke at hvile ikke er viktig, men du må kombinere det med aktivitet. Å ligge i fosterstilling og vente på at du skal få energi er sjelden veldig vellykket, sier Stubhaug. 

– Mer symptomer betyr ikke at du blir dårligere 

Om en sliter med utbrenthet er det lett å bli redd for å være aktiv, fordi det kan ofte forverre symptomene. 

– Det er viktig å forstå at selv om du kan få flere symptomer av å være aktiv, vil det ikke si at du blir dårligere av å være i aktivitet. Symptomer kan være et tegn på bedring, i den forstand at du gjør noe som er nyttig for deg, og vil gjøre deg sterkere og bedre på sikt. Men da må du være trygg på at det ikke er farlig og tro på at det kan gjøre deg bedre. Å gå rundt å være redd for å være aktiv vil bare gjøre deg dårligere, forklarer Stubhaug. 

Han mener det krever kunnskap og vilje for å kunne klare å komme seg ut av utbrenthet.

– Du må ha kunnskap om hva dette er, motivasjon og disiplin til å jobbe med det, og ikke minst tillit til at det vil gå bra, sier Stubhaug. 

Vil du lære mer? 

I appen Mestre finner du podkastepisoder som går i dybden på tematikken utbrenhet. Her vil du lære mer om hva det er, og hvordan du kan hjelpe deg selv ut av tilstanden. I tillegg får du flere øvelser som kan hjelpe deg på veien. 

LAST NED APP UTFORSK NÅ

Blogg

Utforsk Mestre

Gjennom Mestre Arbeid får
du tilgang til over
50 øvelser i Mestreappen.

Snakkeboble

Øvelser

Dråpe

Mindfulness

Lyspære

Undervisning

Mikrofon

Podcast

Kart

Kunnskap