Eldre og pårørende: Mestring i alderdom
Hvordan kan vi som pårørende og samfunn støtte de eldre og deres behov for verdighet og mestring?
Alderdommen er en livsfase som bringer med seg både utfordringer og nye muligheter. For mange kan denne perioden innebære svekkelse av fysisk og kognitiv funksjon, men også en dypere forståelse av livet og en mulighet til å bidra til samfunnet på nye måter.
– Alder har sin verdi
Vi lever i et samfunn som ofte verdsetter ungdommelighet og produktivitet, mens alderdommen kan bli sett på som en svakhet.
– Når noen går ut av arbeidslivet er de ikke så produktive lenger, og mister dermed en del av den attraktiviteten som samfunnet verdsetter. Vi på Verdighetsenteret ønsker å være en motpol til denne tankegangen og sette fokus på verdien av et gammelt liv og verdigheten ved det, sier faglig leder og lege ved Verdighetsenteret, Sebastian von Hofacker.
Frivillighet gir tilhørighet
Selv om alderdom ofte forbindes med tap av funksjoner, gir det også muligheter til å bruke livserfaringer, styrke sosiale relasjoner og delta i samfunnet gjennom frivillig innsats.
– Og frivillighet er som kjent helsebringende, sier Marion Rodgers Løseth fra Verdighetsenteret.
Når eldre engasjerer seg som frivillige, opplever de tilhørighet og mening, samtidig som de gir av sine kunnskaper og erfaringer.
– Menneskemøter og fellesskap kan være like helsebringende for den som gir, som for den som mottar. Og der frivilligheten står sterkt, ser man ofte de beste forholdene for en verdig alderdom, sier Rodgers Løseth.
Snakk om ønsker for alderdommen
Det å bli eldre kan gjøre at man blir mer mottakelig for stressreaksjoner og emosjonelle belastninger.
– Samtidig har mange eldre opparbeidet seg mestringsstrategier gjennom livet som kan være verdifulle ressurser når man møter utfordringer i alderdommen, sier von Hofacker.
Ifølge von Hofacker opplever de fleste over 70 år å ha god livskvalitet, og at belastningen av alderdom ofte kommer etter dette. Han anbefaler å ha jevnlige samtaler om hva de eldre ønsker dersom de skulle bli syke.
– Når de allerede er blitt syke kan det være for sent å ta denne samtalen, så det er lurt å gjøre det tidlig. Og dette er en samtale som bør gjentas, da svarene ofte endrer seg. Desto eldre en person blir, desto mer selvstendige vil de ofte være, sier von Hofacker.
Støtte til pårørende
Pårørende er gjerne de nærmeste støttespillerne for eldre. Dette er en rolle som ofte kan være belastende. Mange pårørende føler de står alene med tunge avgjørelser og komplekse omsorgsoppgaver.
– I tillegg blir de også ofte koordinatorer for helsetjenester, noe som kan føre til stress og utmattelse. Vi trenger bedre systemer som avlaster pårørende, for eksempel gjennom bedre omsorgslønn og støtteordninger, mener von Hofacker.
Man får sjelden veiledning i hvordan man skal mestre det å være pårørende, men det finnes en nasjonal veileder som viser hva du som pårørende har av rettigheter.
– Det har nylig også kommet noe som heter Pårørendeavtale, et dokument og en kommunikasjonsprosess hvor målet er å få et godt samarbeid mellom helsetjenesten og de pårørende, forteller von Hofacker.
Se liste over ressurser nederst i artikkelen.
Ønsker du å vite mer? Hør hele podkast-episoden om mestring i alderdom i Mestre-appen.
Trenger du hjelp til å mestre rollen som pårørende? I Mestre-appen finner du flere podkast-episoder om det å være pårørende, samt øvelser som kan hjelpe deg med blant annet bekymringer, stress, skam og skyldfølelse.
Ressurser:
- Nasjonal pårørendeveileder
- Pårørendeavtale
- Kurs: Siste hjelp
- Kurs for leger: Samtaler ved alvorlig sykdom
- Videoer: Demens og kommunikasjon på tvers av språk
- Videoer: Mangfold likeverd og migrasjonshelse
Aktuelle nettsider:
LAST NED APP UTFORSK NÅ