Føler du ofte på stress i ferien? - Stressmestre
To barn som leker med vann.

Føler du ofte på stress i ferien?

Her er nøkkelen til en god ferietid med lite stress, enten du er hjemme eller på reise. 

De fleste gleder seg til ferie og ser for seg å nyte lange og late dager i sola med smilende barn som leker sammen, nye opplevelser og kanskje også noen lystige lag. 

Men for mange blir ikke ferien slik de ønsker og håper at den skal være. Ofte fører den med seg en god dose stress.  

– Stresset kommer ofte gjennom forandringen hvor vi omstiller oss fra den daglige rutinen til noe annet. Noen føler de er fanget i hverdagens rutiner, og kjenner på en lettelse når det er tid for ferie. Mens for mange blir det utfordrende, forklarer psykiater Bjarte Stubhaug. 

Stress knyttet til forventinger

Ofte har vi klare forventninger om hvordan ferien skal bli, men realiteten samsvarer ikke alltid med forhåpningene. 

– Dette er kanskje den mest vanlige typen stress. At ting ikke blir som du har tenkt, håpet på, drømt om, eller mener de burde være. Kanskje blir ikke været like bra som du hadde håpet, kanskje blir familien rammet av sykdom eller kanskje ferien rett og slett ikke blir så fantastisk som du har sett for deg, forklarer Stubhaug.

Les også: Dette kan du selv gjøre med stress knyttet til uoppfylte forventninger

Mer krangling i ferien

Ifølge Stubhaug er det mange ting som kan føre til stress i ferien, blant annet det å være tettere på hverandre i familien.

– Konfliktnivået kan fort øke når det er ferietid, enten innad i familien, eller i forhold til venner. Man sover kanskje mindre, drikker oftere eller mer alkohol, og snakker mer om ting, noe som kan føre til følelsesutbrudd, sier Stubhaug, og legger til:  

– Det kan være positivt å få snakket ut om ulike ting, men det kan også føre til vanskelige kommunikasjonsforhold. 

Hvordan kan vi være mer tolerante og rause overfor hverandre?

– Det er et uttrykk som sier «families who play together, stay together». Jeg tror at det å gjøre noe, gå tur, spille badminton eller boccia, er bedre enn å tenke at du skal ha mange dype samtaler med dine nære i løpet av ferien. Dette gjelder også når det kommer til venner. Det trenger ikke være store ting, men det er viktig å være til stede når du gjør dem, sier Stubhaug.

Han mener også det kan være viktig å gjøre noen forventningsavklaringer innad i familien før ferien starter. 

– Om du vet at ferie ofte gjør at du føler du får for lite egentid, så ta det opp med partneren din og forklar situasjonen på en fornuftig måte uten å virke avvisende, råder Stubhaug. 

«Alle andre har det så fint i ferien»

En vanlig problemstilling når det er ferietid, er at det for mange vil se ut som at «alle andre» er ute og nyter livet og har en fantastisk ferie. 

– De som er usikre på om livet er godt nok, har det ofte ekstra tøft i ferien. De føler gjerne at de strever for å ha det like kjekt som andre, og kan føle at sitt eget liv er kjip i forhold til det de ser i sosiale medier. Mange strever med dette og kan føle på skam, sier Stubhaug. 

Hvordan kan man jobbe med følelsene sine, dersom man har det slik?

– Det viktigste er å akseptere ting som de er. Dersom du ikke kan få den ferien du ønsker på grunn av dårlig økonomi, omsorgsoppgaver eller andre faktorer, er løsningen å akseptere og regulere ned skuffelsen og de negative tankene og følelsene, for så å se etter hvilke muligheter du har i din situasjon, sier Stubhaug. 

Slik kvitter du deg med stress og finner sinnsro i ferien

Stubhaug mener det viktigste ikke er å gjøre ting i ferien, som for eksempel å dra til et annet land, men å finne ro i å bare være. 

– Mange opplever at ferien blir en lang liste med ting som skal gjøres. Stadig noe nytt skal utføres, rekkes og krysses av på gjøremålslisten. Men dette vil bare føre til en ferie med vedvarende uro, både fysisk og i sinnet, sier Stubhaug. 

Han mener at det du burde jakte på i ferien er opplevelsen av mental tilstedeværelse og sinnsro. Da trenger du ikke å gjøre, oppnå eller prestere noe. Målet er å være til stede her og nå.

– Sinnsro er ikke nødvendigvis en motsetning til det å gjøre noe. Det er fint om du har evnen til å gjøre ting, men blir det for mye å gjøre og for lite ro, vil du fort kjenne på en uro, mener Stubhaug. 

Han mener at nøkkel til en god ferie, enten du er hjemme eller på reise, er å huske å sette av tid til å bare være. 

– Jeg tror du vil få mest utbytte av ferien din når du lager rom for å bare være til stede der du er og tar en pause fra alt du skal gjøre. Bare synke ned i ro og være til stede akkurat der du er. 

Vil du øve deg på å være mer tilstede her og nå? I appen Mester finner du øvelser som vil hjelpe deg. Her kan du også høre mer om stress i ferien i podkast-episode «30 Feriestress». 

LAST NED APP UTFORSK NÅ

Blogg

Utforsk Mestre

Gjennom Mestre Arbeid får
du tilgang til over
50 øvelser i Mestreappen.

Snakkeboble

Øvelser

Dråpe

Mindfulness

Lyspære

Undervisning

Mikrofon

Podcast

Kart

Kunnskap