Hva er aktiv hvile? - Stressmestre
Far og datter på tur i skogen som aktiv hvile.

Hva er aktiv hvile?

…og hvorfor burde du sette av tid til aktiv hvile i hverdagen?

Aktiv hvile er et begrep som ofte går igjen når det er snakk om mestring av stress. Men hva ligger egentlig i begrepet “aktiv hvile”?

– Mange forbinder det å “hvile” med å sove. Jeg bruker å si at søvn er den viktigste formen for hvile. Men du trenger også aktiv hvile i tillegg til søvn. Man kan ikke sove seg til den type restitusjon som man får av aktiv hvile, forklarer psykiater Bjarte Stubhaug. 

Søvn er det viktige grunnlaget

Før vi går nærmere inn på hvordan aktiv hvile kan se ut som i praksis, skal vi se litt nærmere på hvorfor god og nok søvn er så viktig for den generelle helsen vår.  

– Hvis du ikke sover godt og nok, så blir du syk. Får du enda mindre eller dårligere søvn blir du psykotisk, og enda mindre igjen så dør du. Så søvn er viktig, understreker Stubhaug. 

Hva kan lite søvn gjøre med nervesystemet vårt?

– For lite eller for dårlig søvn fører til stress som kan gi all verdens utslag. Først blir det ofte vanskelig å konsentrere seg og huske. Mange beskriver det som om de har bomull i hodet. Etter hvert kommer det gjerne prikking i hodet, hodepine, svimmelhet, før det kan gå enda lenger og føre til for eksempel hjertebank og mageplager, forklarer Stubhaug.

Nervesystemet og nervecellene blir rett og slett irritable. 

– Da skal det mindre til før vi reagerer. Lyd og lys blir ofte lettere irriterende, og du kan egentlig få hva som helst slags fysisk eller kognitivt symptom, sier Stubhaug. 

Les også: Søvnvansker? 6 steg til bedre søvn

Hvorfor vi trenger aktiv hvile

I tillegg til den viktige søvnen trenger vi altså en annen form for hvile som gir hjernen din signal om at du er i en “resting state”-modus. 

– Dette er en type aktivitet som roer andre aktiveringssystem. Når du analyserer, tenker, planlegger, konsentrerer deg eller utfører oppgaver, bruker du ulike nettverk som aktiverer deg. Det er bra, for det må vi også gjøre. Men så må vi huske å aktivt hvile ved å stimulere “hvile-nettverket”, forklarer Stubhaug. 

Det vi skal til for å stimulerer hvile-nettverket er ofte noe du må bestemme deg for å aktivt oppsøke. 

– Du må ha en slags metodikk for det. Jeg bruker ofte å snakke om sanseopplevelser og det å være her og nå og kjenne at du er trygg. Du oppnår ikke aktiv hvile av å gå i skogen mens du er på vakt etter villdyr som kan spise deg opp. Men å gå en rolig, trygg og uanstrengt tur i skogen kan gjøre at du finner den restitusjonen som aktiv hvile gir, forklarer Stubhaug.

Konkrete ting som kan gi aktiv hvile

Helt konkret foreslår Stubhaug følgende aktiviteter for å oppsøke aktiv hvile:

  • Øv på bare være her og nå, for eksempel med mindfulnessøvelser
  • Gjør ting som gir deg glede. 
  • Kjenn på fellesskap med familie, venner, eller hvem som helst.
  • Finn et fellesskap hvor du føler deg gjenkjent eller anerkjent. 
  • Engasjere deg i passe mengde, men ikke for mye, i noe du syns er gøy.

– Kombinerer du dette, da har du en ganske fin meny, mener Stubhaug. 

Hvorfor tror du dette ikke blir prioritert av så mange? 

– Som barn gjør vi dette automatisk, men etter hvert som vi blir eldre blir vi mer opptatt av å være flinke, effektive, få gode karakterer og produsere eller levere. Det er ingen som lærer oss å stoppe opp og bare være, sier Stubhaug. 

I tillegg mener Stubhaug det er mange som har en feilaktig oppfattelse av når de faktisk hviler. 

– Mange tror de slapper av når de ligger på sofaen og scroller på mobilen eller ser på TV, men det er ingen hvile i dette. Faktisk kan du bli ganske sliten av det, legger Stubhaug til.

Les også: Perfeksjonist? Slik blir du fornøyd med «godt nok»

Du må øve på å flytte fokus 

Stubhaug mener du selv må bestemme deg for å gå fra en “doing”-tilstand til en “being”-tilstand. 

– Dette kommer ikke av seg selv, du må trene på det. Det er en egen del av hjernen du bruker når du øver på dette, en annen enn den som er i bruk når du analyserer, sier Stubhaug.

Men er ikke det kjedelig å bare være og ikke gjøre noe?

– Noen vil nok mene det. Min erfaring er at når noen begynner å kjenne hvor godt det gjør, så syns de ikke at det er kjedelig lenger. De som opplever effekten av å bare være, sier det er gull, sier Stubhaug. 

I appen Mestre finner du konkrete øvelser som kan hjelpe deg å finne aktiv hvile. I tillegg kan du lytte til podkast-episode “39. Aktiv hvile”, for å høre mer om dette temaet. 

LAST NED APP UTFORSK NÅ

Blogg

Utforsk Mestre

Gjennom Mestre Arbeid får
du tilgang til over
50 øvelser i Mestreappen.

Snakkeboble

Øvelser

Dråpe

Mindfulness

Lyspære

Undervisning

Mikrofon

Podcast

Kart

Kunnskap