Hva er mindfulness? - Stressmestre
greg-rakozy-oMpAz-DN-9I-unsplash

Hva er mindfulness?

Mindfulness handler om å være mer til stede i øyeblikket. Ved å fokusere på sansene dine, kan du redusere stress, øke konsentrasjonen og forbedre livskvaliteten.

Å være mer oppmerksom og tilstede i øyeblikket – uansett hvor du er eller hva du gjør – er kjernen i mindfulness. Enten du er på jobb, i samtale med venner, lager mat, går en tur, eller leker med barna, kan du praktisere mindfulness. 

– Det handler ikke om å leve i sakte tempo, men om å gjøre det du allerede gjør med mer bevissthet, forklarer Hanne Suorza, mindfulnessinstruktør og gründer av stressmestringsappen Mestre. 

Hva vil det si å være mindful?

Å være mer oppmerksom og tilstede i øyeblikket er en ferdighet som kan trenes opp ved å rette fokus mot sansene dine, altså det du ser, hører, smaker, lukter og føler. Gjennom sansene opplever du verden i øyeblikket, og de er alltid tilgjengelige som et ankerpunkt for din oppmerksomhet.

– Ofte er det enkleste å vende oppmerksomheten mot pusten din. Du trenger ikke puste på en spesiell måte, bare ta deg tid til å legge merke til hvordan du puster inn og ut. Kjenn at luften går inn gjennom nesen, ned halsen, at den fyller lungene og brystkassen din, og kanskje kjenner du den også i magen. Legg en hånd på magen og føl bevegelse, forklarer Hanne.

Les også: Perfeksjonist? Slik blir du fornøyd med «godt nok»

– Mindfulness handler ikke om å slutte å tenke

Når du øver på mindfulness vil det dukke opp tanker i hodet ditt. Ting du må huske som skjer med barna, mailer som må sendes på jobb, bursdagsgaver som må ordnes. 

– Mange tror mindfulness handler om å slutte å tenke, men det er en umulig oppgave. Dersom det dukker opp tanker i hodet ditt kan du registrere hva det er du tenker på, for så å vennlig vende oppmerksomheten tilbake til pusten, sier Hanne. 

Når ulike tanker dukker opp er det viktig å ta imot dem med en vennlig og ikke dømmende holdning. Istedenfor å bli irritert og tenke “Nå tenker jeg på alt mulig og klarer ikke fokusere på pusten”, så bare registrer hva du tenker på. “Hm, nå dukket den tanken om bursdagsgaven opp”, og legger du tanken fint til sides før du går tilbake til å være oppmerksom på pusten din. 

– Tankene våre er også noe som er her og nå, men vi må øve oss på å ikke bli oppslukt av dem, forklarer Hanne. 

Les også: Tidsklemma: Hva kan du gjøre når du føler du ikke strekker til?

Aksept står sentralt i mindfulness

Når du øver på mindfulness, så er det en bevisst handling hvor du med viten og vilje jobber for å være til stede her og nå.

Lege og psykiater Bjarte Stubhaug er  spesialist i stressmedisin og med-gründer av Mestre-appen. Her forklarer han hvorfor aksept er en så viktig del av mindfulness: 

– Du har oppmerksomheten din på det som er livet ditt, på en måte som ikke er dømmende eller evaluerende. Du skal ikke sette karater eller gi terningkast på hvordan du har det, du skal bare akseptere det som er her og nå, sier Bjarte. 

Når du jobber med mindfulness vil du komme til å kjenne på vonde tanker og følelser, og av og til fysisk ubehag og smerter. 

– Det er viktig å gjøre det på en aksepterende måte og ikke undertrykke disse følelsene. Ved å akseptere og tåle kan du øve på å slippe tak. Slik kan du trene på å koble deg av, sier Bjarte, og legger til:

– Dette vil også gjøre at du kan klare å skape avstand slik at du ser dine egne tanker og tankemønstre. Og når du får litt avstand, kan du velge nye tankemønstre og velge å tenke og gjøre ting annerledes.  

– Å aktivt praktisere mindfulness krever vilje og disiplin

Selv om det er viktig å forstå hvorfor du bør praktisere mindfulness, er det ikke nok å bare forstå teorien. Du må praktisere mindfulness regelmessig for å få effekt, mener Bjarte og Hanne.

– Det handler ikke nødvendigvis om å «finne tid», men om å prioritere det og ha disiplin til å gjennomføre øvelsene. Den beste måten å lykkes på er å sette av faste tider, gjerne daglig, til en økt på minst 15 minutter, men gjerne opptil en time, om du kan. Kanskje kan du stå opp 15 før enn vanlig og starte dagen med å fokusere på pusten og være ekstra oppmerksom på hvordan kroppen føles? foreslår Bjarte. 

Mange starter med guidede øvelser, men etter hvert er det viktig å også øve uten veiledning. 

– Du kan også øve på mindfulness i hverdagen uten å sette deg ned og være bevisst på pusten. Kjenn etter og bli mer oppmerksom på de små sanseopplevelser i hverdagen, som følelsen av sol på huden, lyden av vinden, vannet som treffer kroppen i dusjen, eller lukten av nytraktet kaffe. Jo mer du trener, desto lettere blir det å være til stede og slippe tak i stress og bekymringer, sier Hanne. 

Ønsker du hjelp til å komme i gang? I Mestre-appen finner du mindfulness-øvelser som du kan spille av hvor og når du vil. Du får også tilgang til podkast-episoder og videoer som forklarer mer om hva mindfulness er og hva det gjør med kropp og sinn. 

LAST NED APP UTFORSK NÅ

Blogg

Utforsk Mestre

Gjennom Mestre Arbeid får
du tilgang til over
50 øvelser i Mestreappen.

Snakkeboble

Øvelser

Dråpe

Mindfulness

Lyspære

Undervisning

Mikrofon

Podcast

Kart

Kunnskap