Tilbake på jobb etter sykemelding?
Her får du tips til hvordan du kan mestre overgangen fra sykemelding til arbeid på en god måte.
Det er mange utfordringer du kan møte når du skal tilbake på jobb etter en lengre periode med sykemelding. Tankene kverner gjerne rundt spørsmål som:
Vil jeg mestre oppgavene?
Vil de andre inkludere meg?
Hva har forandret seg?
Er jeg frisk nok til å klare å jobbe?
– Normalt å grue seg til å starte jobb igjen etter sykemelding
– Mange gruer seg til hvordan det vil bli å komme tilbake jobb. De tenker på hvordan de vil bli møtt og lurer hvordan det er på arbeidsplassen nå. Kanskje har det kommet nye kolleger eller nye dataprogram, rutiner og arbeidsoppgaver, forklarer psykiater Bjarte Stubhaug.
Han sier det er helt normalt å grue seg til å returnere til jobb igjen etter en periode med sykemelding, men at det er måter å forberede seg på som kan gjøre overgangen bedre for både deg og arbeidsgiver.
Ha noen å støtte deg på
– Når du skal begynne å jobbe igjen er det viktig å ha en kontaktperson som du kan støtte deg på. Om du ikke har en slik støtteperson kan det fort føles utrygt for deg på arbeidsplassen, forklarer Stubhaug.
I tillegg er det viktig å ha en god dialog rundt tilrettelegging. Hvilke oppgaver skal du utføre, og hvordan kan arbeidshverdagen tilpasses?
Mange er usikre på om de kommer til å mestre oppgavene de skal gjøre, både kompetansemessig og når det gjelder kapasitet.
– Oppgavene bør tilpasses arbeidstakeren slik han eller hun har det akkurat nå. Det aller beste er om arbeidstakeren selv medvirker til dette, forklarer Stubhaug.
Les også: Hvordan skille jobb og fritid?
Hva bør du si når folk spør?
En annen god måte å forberede seg til å komme tilbake til arbeidsplassen, er å tenke seg godt om og lage noen ”manus” på hva du vil si når folk spør deg hvordan du har hatt det eller hvordan det går.
– Du må selv finne ut hvor mye du vil og bør dele. Ofte vil det også være forskjell på hva du velger å si til hvem, avhengig av hvor nær du er personen som spør, sier Stubhaug.
”Manuset” du bestemmer deg for trenger ikke være for detaljert og personlig, men det bør være sant.
– Du kan for eksempel si at ”Det har vært en tung periode med sykdom og andre utfordringer.”, eller ”Det går bedre nå, så får vi se hvordan det blir å komme tilbake i arbeid.” Om du bare sier noen slike selvfølgeligheter, så er det helt ok, råder Stubhaug.
Hva kan kolleger og arbeidsgiver gjøre for en som returnerer etter sykemelding?
Når en ansatt kommer tilbake etter sykefravær, kan det også være vanskelig for kolleger å vite hva de bør og ikke bør si og gjøre. Her har Bjarte Stubhaug følgende råd:
– På små arbeidsplasser er det gjerne vanlig å gi litt mer oppmerksomhet til den som kommer tilbake, enn på store arbeidsplasser der ikke alle kjenner alle. Men uansett er det fint å gi positiv oppmerksomhet og si ”Kjekt å se deg tilbake igjen”, sier Stubhaug.
For arbeidsgiver er det viktig å være tett på og støtte den ansatte som nå er tilbake igjen på kontoret. Ifølge Stubhaug er det spesielt tre ting som en arbeidsgiver kan gjøre for å lette overgangen for den ansatte.
– 1. Sørg for at oppgavene er tilpasset den opplevde kompetansen til den ansatte. Det er ikke nødvendigvis slik at han eller hun kan gå rett tilbake til de oppgavene som ble utført før sykemeldingsperioden.
– 2. Sørg for at den ansatte opplever å bli støttet. Vær tilgjengelig og forståelsesfull og få den ansatte til å kjenne seg trygg.
– 3. Gi den ansatte en følelse av at han eller hun medvirker til situasjonen. Det øker sjansene for at vedkommende vil klare å stå i jobben.
Vil du vite mer? Med Mestre-arbeid abonnement kan du høre podkastepisoden ”04. Tilbake etter sykdom” som går enda mer i dybden på dette temaet. I tillegg finner du en øvelse med samme navn som kan hjelpe deg som skal tilbake på jobb etter sykemelding.
Her kan du lese mer om hvordan din arbeidsplass kan ta i bruk Mestre Arbeid.
LAST NED APP UTFORSK NÅ